Waarom heb je een gevectoriseerd logo nodig?

Om je logo kwalitatief te laten drukken heb je een vectorbestand nodig.
Dit zowel bij afdrukken in advertenties, maar ook bij groot formaat bedrukkingen op beachvlaggen, panelen, spandoeken etc.
Een vectorlogo blijft altijd scherp zelf als je het eindeloos uitvergroot.
21/10/2019
pixels versus vector

Wat is een vectortekening?

In de grafische sector spreken we van een vectorbestand wanneer een bestand oneindig uitvergroot kan worden, zonder dat de kwaliteit ervan verloren gaat.
Dit is bij een jpg-bestand of fotobestand niet het geval. Als je een foto uitvergroot, zal je op een bepaald ogenblik kleine blokjes, of pixel beginnen waarnemen. Bij vectortekeningen krijg je nooit pixels te zien.

Waarom heb je een vector-versie nodig van je logo? 

Uit bovenstaande is duidelijk dat een vectortekening de beste kwaliteit levert.
Grafische vormgevers en drukkerijen zullen steeds vragen of je een vector logo hebt. Als je een jpg-bestand aanlevert voor je beachvlaggen bedrukkingen, riskeer je namelijk dat het drukwerk gepixeld en van lagere kwaliteit zal zijn.

Welke bestandnamen zijn vectorbestanden? 

Het bekendste grafisch programma dat vector bestanden aanmaakt is Adobe Illustrator.
.eps- en .ai-bestanden zijn Illustrator bestanden. Deze bestanden kan je exporteren naar een PDF-bestand zodat iedereen het kan openen. Deze PDF bevat dan een vector bestand dat op zijn beurt door een drukker kan geopend worden in het programma van zijn keuze.
TIP ! Om snel te controleren of een PDF-bestand daadwerkelijk een vectoversie van je logo bevat, kan je heel sterk inzoomen op het ontwerp. Als je pixels begint te zien, is het geen vectorbestand.

Wat als je geen vectorlogo hebt ?  

Misschien heb je je logo zelf ontworpen, of werd het opgemaakt in Photoshop, welk géén vector programma is. In dat geval is het mogelijk om je logo alsnog naar een vector te laten omzetten. Het logo moet dan digitaal overgetekend worden in een vectorprogramma. Hoe complexer het logo, hoe meer werk het is om het over te tekenen. Het kan helpen als je weet welk lettertype er werd gebruikt.
Opgelet : Importeren van een jpg-versie van je logo in een vector programma maakt er géén vector bestand van.
Als je nog geen logo hebt laten ontwerpen, doe je er best aan om steeds een vector versie te vragen van je ontwerper. Ook als je niet (meteen) van plan bent om je logo op drukwerk te gebruiken, kan het nooit kwaad om het logo vectorbestand in je bezit te hebben. Zo kan je het altijd gebruiken voor een latere groot formaat bedrukking als je deelneemt aan een event of beursstand wil maken. Zo vermijd je dat het later opnieuw moet gemaakt worden.  

Bij vragen : contacteer onze grafische dienst : prepress@brandspot.be